Jak wiadomo są tryliardy różnych rodzajów makaronu, a jeszcze więcej sosów do nich. Dla przeciętnego Włocha, dwa rodzaje makaronu z tym samym sosem, to dwa różne dania. A dla mnie? To zawsze makaron!!! Ja lubię pastę, nawet bardzo. Ale nie codziennie;) Na pewno wpiszę tu wiele przepisów na sosy, bo danie z makaronu to najprawdziwszy fastfood. Przygotowanie zajmuje tyle czasu co ugotowanie wody, a pózniej makaronu, czyli niewięcej niż 20 minut. A o ile zdrowsze i smaczniejsze...
Pewnie wszyscy już wiedzą jak gotować makaron ale i tak napiszę. Reguła ta jest powtarzana jak mantra i w telewizji i w książkach kucharskich więc nie mogę być gorsza. Ważne są proporcje: na każde 100g makaronu potrzeba 1l wody i 10 g soli, dodawanej do już wrzącej wody. Dlaczego tak? Nie wiem, wiele wersji słyszałam i wszystkie sobie przeczą więc to nie takie ważne;)
Spaghetti allo scoglio
To jest jedno z tych dań, gdzie trudno określić dokładny przepis. Bardziej zależy on od tego co lubimy lub do czego mamy dostęp w sklepach. Jak ktoś nie lubi małży czy krewetek, wcale nie musi ich dodawać. Ja uwielbiam mule (cozze) i dodaję ich bardzo dużo, a niektórzy w ogóle. Bardzo często też używam mrożonek i gotowców ze słoika, bo po pierwsze, jest bezpiecznej jeśli chodzi o świeżość, a po drugie, ja jeszcze nie lubię owoców morza na tyle, by je moimi rączkami operować. Nawet cozze kupuję już wyczyszczone...;) Przepis, który niżej wpiszę jest tylko orientacyjny! W ilości dla ok. 4 osób.
- 15 muli
- 100 g malych krewetek (gamberetti)
- 5 ogonów krewetek (scampi)
- 250g małży świeżych (albo trochę tych w sosie własnym)
- 125g ośmiornicy
- 125g kalmarów
- czosnek
- peperoncino
- dużo natki
- oliwa z oliwek
- można dodać pomidory, ale ja nigdy w tej wersji nie robilam
W garnku otworzyć oczyszczone małże i mule. Nie wylewać wody, którą wyrzucą, tylko trzeba ją przefiltrować z zanieczyszczeń np. przez drobne sitko. Następnie dodać do wody, w której będzie gotowany makaron.
Jeśli będą dodawane pomidory: obrać je, usunąć środek z pestkami i pokroić w drobną kostkę.
W bardzo obszernej patelni, podsmażyć na oliwie pomidory z czosnkiem i peperoncino. Następnie dodać kalmary, póżniej ośmiornice, małże i mule, a na koniec oba rodzaje krewetek. Podlać winem (białym!!!) lub woda z makaronu. Wszystko na dość mocnym ogniu. Następnie dodać bardzo, bardzo al dente spaghetti i często mieszając dokończyć ich gotowanie, jeśli trzeba, dodać więcej wina lub wody. Na koniec posypać obficie natką.
Po zastanowieniu dopisuję, dla tych co nie wiedzą: nie dodajemy parmezanu, ani żadnego innego sera!!!
Thursday, July 5, 2007
Makaroniarze;)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment