Sycylia słynie między innymi z przepysznych lodów i granit. Nie wiem czemu byłam przekonana, że istnieją jakieś sekretne receptury i dobrą granitę można kosztować tylko w niektórych lodziarniach. Tak naprawdę istnieje jeden jedyny i poprawny przepis. W dodatku bardzo łatwy.
Najsławniejsza granita to ta cytrynowa i na pewno kiedyś ją zrobię. Ale od zawsze moim faworytem jest kawowa. A, że niestety nie mogę spożywać kofeiny, zawsze robię z kawy bezkofeinowej co pozwola gustować ją także w środku nocy;)
Granita kawowa
-200g cukru (następnym razem dam mniej, bo według mnie za słodkie)
-1/2l wody
- 250ml kawy (ja użyłam z moki)
Zagotować wodę z cukrem, odstawić do ostygnięcia i następnie wlać kawę. Przelać całość do niskiego, szerokiego naczynia i wstawic do zamrażalnika. Chłodzić od 3 do 6 godzin mieszając od czasu do czasu widelcem, żeby rozbić tworzące się kryształki lodu. Trzeba uzyskać konsystencję topniejącego śniegu. Można dodać amaretto lub inny likier. Pyszna z bitą śmietaną , oczywiście, jeśli się ma w lodówce;)
Saturday, July 14, 2007
Granita
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Zwracam się do ekspertki wyjaśnienie zaklejonego polską naklejką tekstu:
"Miscelata alla farina di giano tereno puo essere uulizzata nella preparazione di pizze."
Mogłam zrobić jakieś literówki i nad pao nie ma śmiesznego przecinka nad "o". Z góry dziękuję. Chodzi mi o to czy mi się mąka nadaje do robienia pizzy.
jest zmieszana z normalna maka, moze byc uzywana do pizzy;)
O dziękuję ślicznie! :-)
Post a Comment