Jest coraz cieplej. Takze w mojej kuchni. Zapiekanki, geste zupy i skomplikowane dania poczekaja kilka miesiecy. Teraz w glowie mam tylko same lekkie potrawy i zimne desery. Kilka dni temu bylo naprawde slonecznie i po dlugim spacerze po ogrodach Boboli przygotowalam szybki i odzywczy, prawdziwie letni makaron. I chociaz wiem, ze za miesiac czy dwa bede tu sie zalic i plakac, ze nie mozna zyc z takimi temperaturami, to teraz naprawde sie ciesze : Idzie wiosna! :-)
Spaghetti z czosnkiem, pomidorami i kaparami
- 200g makaronu spaghetti
- 10 pomidorkow koktajlowych
- 2 garscie wyplukanych kaparow
- 2 duze zabki czosnku
- 1 mozzarella
- oregano i natka do dekoracji
- oliwa z oliwek
Ugotowac makaron w osolonej wodzie. Na rozgrzana oliwe wrzucic czosnek w plasterkach, przekrojone na pol pomidorki i kapary. Smazyc mieszajac od czasu do czasu, sos bedzie gotowy gdy pomidorki zmiekna. Dodac na patelnie ugotowany al dente makaron i ok. pol szklanki wody z jego gotowania. Podgrzewac, energicznie poruszajac patelnia.Wylozyc na talerze, posypac mozzarella pokrojona w kostke i posypac oregano i/lub natka. Przed podaniem skropic oliwa. Przepis jest na 2 porcje.
Sunday, April 6, 2008
Letni makaron
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
Elu,ja sie do Ciebie chyba na urlop pojadę ?!Taką masz pyszną kuchnię!!!!!
Uwielbiam takie smaki! I w okresie letnim sama chętnie takie szybkie, makaronowe dania serwuję. Pyszności! :-)
Elu, to jest to czego i mnie aktualnie potrzeba (za zewnątrz mamy 25ºC)- świeże, lekkie i niekłopotliwe w wykonaniu. Dziękuję za fajny pomysł na obiad :)
zapachnialo latem :) no i jeszcze te przepiekne ogrody!
O tak!
Nic wiecej do szczescia mi nie potrzeba :)
Ja uwielbiam takie proste dania. Czesto nie wstawiam ich tutaj, bo wydaja mi sie zbyt banalne :-)
Post a Comment