Wednesday, April 9, 2008

Chleb z ciecierzyca i pieprzem




Mozliwosci jakie daje ciecierzyca sa niezmierzone. Nadaje sie wprost do wszystkiego. Tak naprawde wcale nie trzeba sie zbytnio wysilic, zeby ulozyc w pelni ciecierzycowe menu. Ale chleb z ciecierzyca to dla mnie nowosc :-) Od razu musialam wyprobowac przepis podany przez
Cipcipkurke, a pochodzacy z ksiazki "The Ultimate Bread Machine Cookbook" J. Shapter.

Chleb jest bardzo smaczny. Lekko wilgotny, ale dzieki temu bardzo dlugo zachowuje swiezosc. Radze jedynie uwazac z iloscia pieprzu, bo mimo, ze dalam o polowe mniej, to i tak jest baaardzo pikantny . Swietnie sprawdza sie do serow. Przepis podalam juz z moimi zmianami.
Na koncu wpisu wstawilam linki do dwoch filmikow, ktore wyjasnia jak wyglada skladanie ciasta (dzieki ktoremu chleb ladnie rosnie w gore) oraz formowanie chlebowych wypiekow. A jesli jestescie zainteresowani wypiekiem wlasnych chlebow w domu, szukacie informacji o makach, technikach, a takze sprawdzonych przepisow warto zajrzec do Tatter. Znajdziecie tam odpowiedz na kazda Wasza watpliwosc.





Chleb z ciecierzyca i pieprzem

- 125 g wody
- 125g mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 220g odsaczonej ciecierzycy
- 500 g mąki chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki marynowanego różowego pieprzu
- sezam do dekoracji

Wszystkie skladniki wrzucic do maszyny do chleba i wyrobic. Mozna wyrobic recznie, lecz wtedy lepiej jest rozgniesc ciecierzyce widelcem. Gotowe ciasto zlozylam metoda Bertineta. Zostawic do wyrosniecia na 40 minut. Po tym czasie uformowac bochenek i przelozyc do miski wylozonej sciereczka i obsypana maka lub koszyczka (zlaczeniem do gory), szczelnie przykryc i zostawic znow na 40 minut. W tym czasie rozgrzac piekarnik i blache do pieczenia do 240 stopni. Gdy bochenek skonczy wyrastac, wyjac gorace blache, posypac maka lub semolina i przerzucic na to chleb. Posmarowac woda, obsypac sezamem, zrobic naciecia i wstawic do piekarnika obnizajac temperature do 210 stopni. Piec przez ok. 40 minut. Jesli skorka chleba szybko sie zrumieni, mozna przykryc folia aluminiowa.


Przydatne filmiki:
Wyrabianie i skladanie ciasta chlebowego
Formowanie bulek, bagietek i chleba

3 comments:

Liska said...

Ale pięknie wyszedł! (I zdjęcia też) :-)

margot said...

Tak piękny!Elu ,a ten serek jogurtowy by pasował do takiego chleba?

Ela said...

Pasowalby, ale ja bym go podpiekla, zeby chrupalo :-) No i polecam zmniejszyc dodatkowo pieprz ;-)