Saturday, March 22, 2008

Wesolych Swiat!



     I male co nieco- swiateczne ‘koszyczki’ z jajkiem, ktore pieknie ozdobia wielkanocny stol.

Scarcelle

- 150g maki
- 50g cukru
- 3 lyzki mleka
- 2 lyzki oliwy
- 1jajko
- skorka starta z ½ pomaranczy lub cytryny


     Wszystkie skladniki polaczyc, wyrobic gladkie ciasto i wstawic do lodowki na 30 minut. Nastepnie rozwalkowac cienko i wyciac wybrane ksztalty ( baranki, golebie, kurczaczki- wazne by byly symbolem Wielkanocy), resztke ciasta zagniesc, rozwalkowac i wyciac cienkie paski. Na srodku umiesicic surowe, umyte jajko i przymocowac je paskami do bazy ‘ciastka’. Posmarowac ciasto mlekiem i posypac kolorowymi cukierkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Przepis pochodzi z Cucina Italiana (IV, 2007)

10 comments:

Małgoś said...

Wesołych świąt Elu! Oby były tak radosne i kolorowe, jak Twoje koszyczki. :)

Bea said...

Przeslodkie te koszyczki :)
Wesolych Swiat Elu! radosnych przede wszystkim!!!

odkuchni said...

Eluś, pragnę ci życzyć rodzinnych, wesołych i spokojnych, a z pewnością smacznych, co potwierdzają te zdjęcia Świąt Wielkiej Nocy!!

Karolina Beaudet said...

Ja także wesołych i pogodnych Świąt życzę, dużo ciepła i radości!!! A koszyczki przeurocze są:)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Arabeska said...

Wesołych Świąt Eluś :-)

Fajniutkie te koszyczki.

Agatha said...

wesolych Swiat, pelnych ciepla, milosci i spokoju :)

elisabeth said...

ale ladne...
Elu,Wesolych Swiat Wielkanocnych;

Ela said...

Dziekuje Wam wszystkim za piekne zyczenia!!

Anonymous said...

Milych swiat!
Przesliczne te jajeczka!