Friday, March 21, 2008

Gli Gnudi



     Jedno z moich ulubionych dan i chyba takze najszybszych. Szczegolnie jesli zostanie troche szpinaku z obiadu choc ja specjalnie gotuje wiecej :-). Ich nazwa po polsku to Golasy, co oczywscie swietnie tlumaczy brak ich typowego ubranka czyli makaronu. Co wiecej, jesli obtoczyc je w mace ryzowej to swietne danie dla beglutenowcow. Ja lubie je podane w najprostszy sposob czyli polane rozpuszczonym maslem z listkami szalwii i posypane parmezanem. Ale tak naprawde mozna je ‘doprawic’ jak sie chce. Swietne z sosami serowymi, szczegolnie z gorgonzoli.


Gli Gnudi- ‘Gole’ ravioli z ricotty i szpinaku

- ok. 150g ugotowanego, drobno pokrojonego i odcisnietego szpinaku
- 500g ricotty
- 2 jajka
- 50g startego parmezanu
- sol, pieprz i galka muszkatolowa
- maka

     Wszystkie skladniki wymieszac, doprawic wedlug wlasnego smaku. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego lub przekladajac lyzkami. Formowanie ulatwia moczenie rak/ lyzek w zimnej wodzie. Gotowe ‘ravioli’ obtoczyc lekko w mace. Gotowac w osolonej wodzie okolo 3 minut od wyplyniecia na wierzch. Podawac z ulubionym sosem.

13 comments:

m said...

Found your blog by clicking "next blog", saying hello.

All the food you make looks so delicious!

If you visit me, please leave a comment of no more than seven words or less! Have a great day.

Bernadetta said...

Oj zjadlabym takiego "golasa ", Ela ty to wiesz jak u mnie glod wywolac ;)

Anoushka said...

Elu, piekne golasy!
Na szczescie juz za pozno, zeby udac sie do kuchni i takie wykonac... chociaz dlaczego nie ;)

Liska said...

Elu, jeśli one smakują tak, jak wyglądają, to... jestem głodna!

Ela said...

Duzo lepiej smakuja niz wygladaja. No i kazda pora jest dobra na golasy :-)

Bea said...

Elu, mam pytanie : czy wazysz szpinak przed gotowaniem czy po? ja mialam mrozony i musialam go dac duuuzo wiecej by kolor byl choc troche zblizony do tych Twoich, gdyz te 150g szpinaku w 500g ricotty ledwie zmienilo jej kolor :( moze to wina tego mrozonego? nie wiem... ale nastepnym razem sprobuje jeszcze ze swiezym

Ela said...

Waze juz po umyciu i ugotowaniu, bo przed, waga mrozonego i swiezego sie rozni :-)

Bea said...

pewnie ze waga swiezego i mrozonego sie rozni :) dlatego wlasnie nie wiedzialam, jakiego Ty uzywasz :) ja mysle ze za slabo ten swoj odcisnelam, zrobie wiec jeszcze raz niebawem, bo przepis jest bardzo smaczny i warty powtorki :)

Ela said...

Ja szpinak odciskam zawsze w wygotowanej sciereczce kuchennej, bo wedlug mnie to najlepszy sposob. Tak wycisniety jest prawie calkiem suchy. Kiedys probowalam odciskac rekami ale nie bardzo mi to wychodzilo i wiecej szpinaku konczylo w zlewie niz w przygotowywanym daniu ;-)

Polka said...

Też będę swoje miała, ale większe okazy :P

Carolina said...

Elu, piekne golasy! Na szczescie juz za pozno, zeby udac sie do kuchni i takie wykonac... chociaz dlaczego nie ;)

Anonymous said...

… Unbelievable , but I just found software which can do all hard work promoting your mybestfood.blogspot.com website on complete autopilot - building backlinks and getting your website on top of Google and other search engines 1st pages, so your site finally can get laser targeted qualified traffic, and so you can get lot more visitors for your website.

YEP, that’s right, there’s this little known website which shows you how to get to the top 10 of Google and other search engines guaranteed.

I used it and in just 7 days… got floods of traffic to my site...

…Well check out the incredible results for yourself -
http://autopilot-traffic-software.com

I’m not trying to be rude here, but I believe when you find something that finally works you should share it…

…so that’s what I’m doing today, sharing it with you:

http://autopilot-traffic-software.com

Take care - your friend George

Anonymous said...

Współcześnie możemy kоrzystać drukowanie wizytówek z wielu nowoczesnych tеchnologii, jakіе spośгóԁ
jednej okοlica pozwalają na tωorzеnie daleko lepѕzej jakości prоԁuktów, zаś z drugiej ѕtrоnу takiсh, któге możemy kupować tanіej.
Z tego powodu nowοczesne technologiе pojawiаją się w coгaz to ωiększej lіczbie firm.
Ϻożemy jе znaleźć pomiędzy innymi
w drukarnіaсh w jakich wykorzystywаne są
niesłуchaniе różnorodne formy druκoωaniа.
Drukować możemy także na papierze, pοdczas gdy a
na innуch rodzаjach matеriałów. Nowoczesnе foгmy
dгuku pozωalaϳą na drukowanie wіеlce wymyślnych wzorów nawеt
na pгoduktach.

Ηave a look at my site www.ozarks.edu