Saturday, September 1, 2007

Cannoli Siciliani



     Wsrod moich znajomych cannoli to obiekt marzen. Nie znam nikogo kto by ich nie lubil. Czesto jak wracamy z jakichs wojazy i rozmowy koncza sie na jedzeniu (nie wiem jak to sie dzieje, ale zawsze konczy sie na pogaduchach o jedzieniu, a nikt wsrod znajomych nie gotuje!) zawsze jest ktos kto wspomni o tych ‘rurkach z Sycylii’. Szczegolnie, ze w Toskanii trudno o prawdziwe cannoli. Dlatego gdy kilka dni temu widzialam sie z nimi po wakacjach przygotowalam je dla nich jako slodka niespodzianke:)Zachwyt na twarzy wynagrodzil wysilek, ktory powiem w tajemnicy jest minimalny. Wszystko nie zajelo mi wiecej niz 20 minut. Rano przygotowalam ciasto, w poludnie szybko je usmazylam, a wieczorem tylko nadzialam. Polecam!




Cannoli z Sycylii

- 250g maki
- 2 lyzki cukru
- 2 lyzki masla
- 90-100ml Marsali wytrawnej*
- ricotta owcza**
- kropeli czekoladowe, lub pokrojona czekolada gorzka
- cukier puder
- wisienki kandyzowane
- pistacje posiekane drobno


     Z maki, cukru, masla i Marsali, zagniesc miekkie ciasto. Przykryc miska i odstawic zeby odpoczelo. Nastepnie bardzo, bardzo cienko rozwalkowac. Wykrajac kwadraty lub kola i zawijac na metalowe cylindry. Smazyc na glebokim, sredniorozgrzanym oleju. Czynnosc powtorzyc do wykonczenia ciasta. Rurki nalezy nadziewac na ostatnia chwile przed podaniem, bo gdy przesiakaja kremem nie sa potem chrupiace. Jesli jednak zalezy nam na nadzianiu ich wczesniej, nalezy roztopic troche czekolady i pedzelkiem wysmarowac caly srodek rurki i jak wyschnie mozna nadziewac.
     Ricotte utrzec dobrze z cukrem pudrem, nastepnie dodac czekolade. Nadziac rurki powstalym kremem. Jeden bok namoczyc w posiekanych pistacjach, a w drugi wbic kandyzowana wisienke. Posypac gotowe cannoli cukrem pudrem.

* ja uzylam Marsali, ale mozna rowniez uzyc wina bialego, takze slodkiego typu Moscato. Ale ja polecam kupienie dobrej, wytrawnej Marsali, poniewaz pasuje takze do innych slodkosci (np. tiramisu), ale rowniez do mies.
**wiem, ze w Polsce tudno dostepna, ale mozna zastapic: ricotta z krowiego mleka, mascarpone, kremem cukierniczym zwyklym lub aromatyzowanym kawa czy czekolada lub bita smietana.

2 comments:

Liska said...

Elu - wyglądają obłędnie!!!

Anonymous said...

Świetne te rurki ,jeszcze takich nie jadłam...
Margot