Monday, September 17, 2007

Potrawka z kurczakiem i marchewka



     Ostatnio moje mysli i sily sa zaprzatniete zupelnie czyms innym niz gotowanie, chociaz zostaje w tematach okolokuchennych. Moze kiedys sie pochwale...;) Jednak jesc normalne posilki czasem trzeba i tak o to dzisiaj przygotowalam kurczaka z marchewka od Leminy . Ja uwielbiam marchewke ze smietana i az mi glupio, ze nie wpadlam sama na to, zeby dodac kurczaka- przeciez to idealne danie danie jednogarnkowe! Polecam bardzo, pracy malo a efekt niesamowity!
     Zamiast palek uzylam kurczakowe filety, ktore pokroilam w mniejsze kawalki. Moim magicznym dodatkiem byl koperek, ktory idealnie podkresla smak sosu smietanowego. Dodam, ze koperek jest moj wlasny, osobisty, ktory hodowalam bez wiekszych (czytaj zadnych) rezultatow od kwietnia. Dopiero, gdy wyjezdzajac na wakacje, zostawilam go na balkonie, postanowil bujnie wyrosnac. Lepiej pozniej niz wcale. Widac moje troski mu ciazyly;)



Pałki kurczaka duszone w śmietanie
cytuje”

- pałki kurczaka (na osobę dorosłą liczę 2 sztuki)
- marchewka (ile kto lubi, ja daję sporo)
- śmietana kwaśna
- trochę mąki
- przyprawy i zioła (wg uznania)

     Pałki kurczaka myjemy, obrywamy piórka, które czasem zostają, suszymy ręcznikiem papierowym. Do woreczka foliowego (w miarę mocnego) wsypujemy ok łyżki mąki, sól, pieprz, paprykę, zioła (dałam dzisiaj np tylko oregano, ponieważ pasuje do sosów śmietanowych).
Mieszamy wszystkie rzeczy w woreczku. Do wymieszanej mieszanki dodajemy pałki. Wstrząsamy energicznie, aby mieszanka obkleiła pałki.
     Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Obsmażamy pałki. Jak są obsmażone, to dodajemy śmietanę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut przewracając pałki od czasu do czasu (aby równomiernie się zamoczyły w śmietanie - u mnie smietana nigdy nie przykrywa pałek). Dodajemy pokrojoną w słupki marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut przewracając pałki co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.
Opcjonalnie do sosu można dodać pomidory (z puszki/świeże - zależy które w danej porze są lepsze). Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.”

2 comments:

meslor said...

Ciao! Sembra buono, ma di cosa si tratta? :-)

Ela said...

Qualcosa che non puoi mangiare, a meno di non usare speciali accorgimenti... Cmq è pollo con carote... ;-)