Wednesday, August 8, 2007

Sorbet cytrynowy



 
Nie ma chyba nic bardziej orzezwiajacego niz sorbet cytrynowy. Delikatny slodko-kwasny smak ma takze inna funkcje: ‘oczyszcza’ kubki smakowe i przygotowuje je na nowe smaki. To dlatego bardzo czesto podawany jest podczas eleganckich kolacji pomiedzy daniami z ryb i miesa. Dodatkowo jest bardzo latwy w przygotowaniu i wcale nie potrzeba maszynki do lodow;)
Idealna do przybrania jest werbena cytrynowa. Ma oszalamiajacy cytrynowo-slodki zapach.
Mozna jej takze uzywac, zamiast skorki cytrynowej, jako aromatu do ciast lub kremow.




Sorbet cytrynowy

- sok z 4 duzych cytryn (ok. 200ml)
- skorka z dwoch cytryn (bez bialych czesci)
- 150g cukru
- 400 ml wody
- ubite na piane 1 bialko
- ewentualnie kieliszek wodki

Zagotowac wode z cukrem i skorkami z cytryny, az powstanie syrop. Przestudzic, zmiksowac, i przefiltrowac przez sitko. Nastepnie dodac przefiltrowany sok z cytryn i piane i delikatnie wymieszac. Ewentualnie dodac kieliszek wodki. Wstawic do zamrazalnika, mieszajc widelcem co pol godziny, az powstanie konsystencja zmrozonego sniegu. Na poczatku bialko nie wymiesza sie dobrzez plynem, dopiero jak sie zaczna zamrazac. Podawac w wysokim kieliszku ze slomka lub uformowac kulki.

4 comments:

Liska said...

Uwielbiam sorbet cytrynowy! Podoba mi się konsystencja zmrożonego śniegu... bardzo obrazowa :-)

Tatter said...

Lody, sorbety cytrynowe...pycha! Elu...wpisuje do wyprobowania, choc juz teraz wiem, ze bedzie pyszny!

margot said...

jak nawiedzą nas upały ,a maja jeszcze być to robię je ,bo nie robiłam jeszcze sorbetów

Anna Ewelina Wilczyńska said...

Zrobiłam. Teraz czekam, co z tego wyniknie;).