Saturday, July 14, 2007

Granita



     Sycylia słynie między innymi z przepysznych lodów i granit. Nie wiem czemu byłam przekonana, że istnieją jakieś sekretne receptury i dobrą granitę można kosztować tylko w niektórych lodziarniach. Tak naprawdę istnieje jeden jedyny i poprawny przepis. W dodatku bardzo łatwy.

     Najsławniejsza granita to ta cytrynowa i na pewno kiedyś ją zrobię. Ale od zawsze moim faworytem jest kawowa. A, że niestety nie mogę spożywać kofeiny, zawsze robię z kawy bezkofeinowej co pozwola gustować ją także w środku nocy;)



Granita kawowa

-200g cukru (następnym razem dam mniej, bo według mnie za słodkie)
-1/2l wody
- 250ml kawy (ja użyłam z moki)

     Zagotować wodę z cukrem, odstawić do ostygnięcia i następnie wlać kawę. Przelać całość do niskiego, szerokiego naczynia i wstawic do zamrażalnika. Chłodzić od 3 do 6 godzin mieszając od czasu do czasu widelcem, żeby rozbić tworzące się kryształki lodu. Trzeba uzyskać konsystencję topniejącego śniegu. Można dodać amaretto lub inny likier. Pyszna z bitą śmietaną , oczywiście, jeśli się ma w lodówce;)

3 comments:

odkuchni said...

Zwracam się do ekspertki wyjaśnienie zaklejonego polską naklejką tekstu:

"Miscelata alla farina di giano tereno puo essere uulizzata nella preparazione di pizze."

Mogłam zrobić jakieś literówki i nad pao nie ma śmiesznego przecinka nad "o". Z góry dziękuję. Chodzi mi o to czy mi się mąka nadaje do robienia pizzy.

Ela said...

jest zmieszana z normalna maka, moze byc uzywana do pizzy;)

odkuchni said...

O dziękuję ślicznie! :-)