Thursday, April 16, 2009

Tarta Tatin na slono z karczochami



Chcialam Wam przede wszystkim podziekowac za tyle milych swiatecznych zyczen. U mnie minely bardzo szybko i tak jakby przypadkiem. Jedyny akcent swiateczny jaki sie pojawil to tradycyjny tutaj Wielkanocny obiad. Dostalam wiele maili z pytaniami co do swiat we Wloszech wiec mysle, ze wkrotce pokaze jak wygladal nasz wielkanocny posilek(ale to juz w mojej, ulepszonej wersji ;). Tradycji Lanego Poniedzialku tutaj nie ma, i choc ku nieszczesciu mojego ukochanego, ja zazwyczaj dale upust polskim zwyczajom w tym roku nawet ta czesc zostala pominieta. W poniedzialek obudzilam sie pozbawiona glosu i jakikolwiek dzwiek probuje sie wydostac z mojego gardla przypomina jedynie stekniecia starej foki;) Najwazniejsze, ze mamy juz dostep do internetu no i do kuchni co oznacza, ze w koncu mozemy jesc normalnie. Wprawdzie mysle, ze bez kanapek jedzonych w biegu niestety sie nie obejdzie, ale mimo wszystko mam nadzieje dac upust mojej wielkiej ochoty do gotowania.



Przyznam, ze obawialam sie, ze sezon na karczochy juz sie skonczyl, ale ku mojemu ogromnemu szczesciu udalo mi sie kupic piekne Mamme czyli karczochy rzymskie. To moja ulubiona odmiana. Maja wyrazny smak, sa miekkie wiec gotuja sie bardzo szybko ale bardzo czesto jemy je takze surowe. Co bardzo wazne dla mnie: nie czarnieja tak bardzo jak inne odmiany i nawet dlugie pieczenie nie pozbawia ich pieknych kolorow zieleni wpadajacej w fiolet. Kupilam od razu wieksza ilosc, ale ze w sobote wracam na kilka dni domu, do Florencji, postanowilam upiec cos pozwoliloby zuzyc je wszystkie. W pamieci mialam tarte tatin, ktora pojawila sie rok temu lub dwa w gazecie Sale e Pepe, wiec bazujac sie na zdjeciu, ktore utkwilo mi w pamieci na tak dlugo, postanowilam sprobowac stworzyc cos podobnego. Najwiecej czasu zajmuje obranie karczochow, reszta pracy to naprawde kilka chwil. Ja uzylam ciasta francuskiego na mace razowej, ale mozna uzyc takze kruche. Tarta zniknela doslownie w mig, a ze wstydem przyznam, ze jedlimsy ja we dwojke (tak naprawde we trojke, bo nasz pies Bill jest takim samym fanem karczochow jak my i juz w trakcie robienia zdjec uzywal wszystkich znanych mu sztuczek, by ukrasc chociaz kawalek;)



Tarta Tatin z karczochami

- 8-10 karczochow
- szklanka bulionu warzywnego (moze byc z kostki)
- ok.50 g wedzonego sera lub mozzarelli
- 3-4 lyzki tartego parmezanu
- kilka bardzo cienkich plastrow wedzonej szynki speck lub innej
- ciasto francuskie lub kruche


Tortownice o srednicy 24cm wylozyc papierem do pieczenia. Karczochy obrac i przyrzadem do robienia kulek z owocow (na pewno ma nazwe ale za nic nie moge sobie przypomniec) wyczyscic srodki. Lodygi odciac przy podstawie i takze oczyscic. Do niskiego garnka wlac bulion i wrzucic karczochy na ok. 3 minuty, by lekko sie obgotowaly. Nastepnie wyjac, osuszyc i do kazdego srodka wlozyc po malutkiej kostce sera. Ulozyc dowolnie w tortownicy (najlepiej kwiatem do dolu, ale ze moje karczochy nie byly rowne przecielam je na pol i ukladalam naciecieciem wypelnionym serem do gory). w szparach pomiedzy kwaitami ulozcy lodygi. Obyspac wszytsko parmezanem, ulozyc plastry szynki, a nastepnie polozyc ciasto francuskie zaginajac boki do dolu. Podziurawic ciasto gdzieniegdzie widelcem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 25 minut. Pyszna i na cieplo i na zimno.

22 comments:

Majana said...
This comment has been removed by the author.
Majana said...

O wow! Elu, tarta jest przepiękna! Ja karczochy jadłam 2 razy w życiu, w tym raz w kanapce w samolocie podczas lotu do Włoch :)) Smakowały mi bardzo i chętnie znowu bym je zjadła i to w takiej pysznej tarcie tym bardziej :))
Strasznie jestem ciekawa Waszego obiadu wielkanocnego :))
Macie pięknego psa, jakie mądre ma spojrzenie!:)))

Pozdrawiam ciepło :))

Ps. Słyszałam,ze oblewanie wodą we Włoszech to tradycja 15 sierpnia na Ferragosto :)

Agata said...

Elu, myślisz, że udałoby się z karczochami z zalewy (ze słoika)? wiem, to nie to samo co świeże, ale skoro słoiczek czeka w spiżarni?...:)

margot said...

To nie fer Elu :D ,masz takie go pięknego psa i na dokładkię
karczochy na wyciągniecie ręki
A tarta tez fajna :)

Ela said...

Majanko ja przyznam, ze na poczatku jadlam karczochy z trudnoscia, az w zeszlym roku ogarnal mnie prawdziwy szal i raczej juz mi nie przejdzie. Bill bardzo dziekuje za takie mile slowa (ale w tajemnicy przyznam, ze wybralam zdjecie gdzie wyglada jak normalny pies, wole nieopowiadac co dzialo sie wokol talerza, bo wstyd doslownie ;)

Agato, ja lubie obie wersje karczochow jednak moim zdaniem, kazda nadaje sie do czegos innego. Ale jesli nie martwi Cie ewentualna porazka, ja bym sprobowala. Tylko wtedy pieklabym krocej i z gorna grzalka i wentylacja, tak by cieplo skoncentrowac na ciescie francuskim, bo to w sumie tylko ono potrzebuje tej cieplnej obrobki.

Margot ale co jest nie fer? A ze chleby Ci takie piekne wychodza to jest fer??? ;) Buziaki!!

Bea said...

Sama nie wiem, co mi sie podoba bardziej : ta pyszna tarta czy ten slodki psiak :) Chyba i jedno i drugie jednak ;)

Pozdrawiam!

magda barcik said...

Samkowitości!

asieja said...

piękna tarta
i pies spryciarz tez piękny:-)
ciekawa jestem smaku karczochów

Ewelina Majdak said...

O tak! Juz widze siebie siedzaca przy stole z kawalkiem tego cuda na talerzu... Jeso jakie to musi byc dobre!
Sciskam Ela :)

Agata Chmielewska (Kurczak) said...

nigdy nie jadłam karczochów, aż wstyd ;)
Twoja tarta prezentuje się bardzo apetycznie

Małgoś said...

Elu, po pierwsze: wracaj do zdrowia!
Po drugie: jaka stara foka???!
Po trzecie: pięknego macie psa! Cudna morda, no!
Po czwarte: tarta wygląda genialnie, a zdjęcia są piękne!

Liska said...

Jak tu dziś ładnie i wiosennie :)

Ania Włodarczyk vel Truskawka said...

Ale jasność :) Pięknie!

Ela said...

Bea ta tarta jest przepyszna, ale jak ja bym miala wybierac to i tak wybralabym tego lobuza :)

Faleno, Asiejko, Ago dziekuje za mile slowa. Naprawde tak trudno o karczochy w Polsce?

Polko nie jest dobre ale pyszne ;) i jak juz bys tak usiadla z ta tarta na talerzu to fajnie by bylo jakbym byla gdzies obok w ramach wymiany opinii ;) Ja rowniez sciskam mocno!

Malgosiu dziekuje bardzo, powoli wracam do siebie choc taki jeden dalej mowi, ze stekam jak foka (ale nie wiem jaka;) Ja pamietam o karczochach i obiecuje, ze gdy znow zawitacie w progi moje (wiosna oczywscie) to taka tarta bedzie na Ciebie czekac:)

Aniu jaka jasnosc? Ja ciemnosc widze, widze ciemnosc ;) Slonce z tego co widze pojechalo na wakacje do Polski. Buziak!

agata said...

Trzy talerze? Rozumiem, że psisko jest równouprawnione z biesiadnikami przy stole... :D

Karczochy to nie mój smak, ale na tartę tatin w innym nadzieniem (czyt. bardziej 'chłopskim' - jakaś wołowina plus ser) skusiłabym się bez zastanowienia! :)

Unknown said...

wracaj do zdrowia!

cudawianki said...

zycze zdrowka i wiecej takich fotek, ze az slinka cieknie... ;-) piesio jest przepiekny!

Ela said...

Ha, to bu sie Bill ucieszyl gdybym i jemu talerz szykowala :)

Zwegowani dziekuje! :)

Cuuuuuuudawiaaaaanki??? Nie wierze! (choc w glebi serca wiedzialam, ze wrocisz :P) Bardzo sie ciesze, ze wpadlas i ciesze sie, ze moje wypociny sie podobaja :) Buziaki!

Anonymous said...

Making money on the internet is easy in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat hacking[/URL], You are far from alone if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses not-so-popular or misunderstood ways to produce an income online.

atina said...

Kolejna przetestowana przeze mnie potrawa:) No i moje pierwsze spotkanie z karczochami:) Było bardzo udane, choć nie do końca wiedziałam jak do nich podejść;))) Na przyszły rok powtórka :) Pozdrawiam!

Anonymous said...

top [url=http://www.001casino.com/]001casino.com[/url] coincide the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]online casino[/url] manumitted no deposit reward at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]casino
[/url].

Anonymous said...

[url=http://www.23planet.com]Online casinos[/url], also known as settled casinos or Internet casinos, are online versions of respected ("chunk and mortar") casinos. Online casinos ease gamblers to bear depraved an orb to strike it rich in and wager on casino games in every nook the Internet.
Online casinos unspecifically hide up up as a replacement during exchange odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos contend higher payback percentages during blank automobile games, and some include something be known payout agglomeration audits on their websites. Assuming that the online casino is using an correctly programmed unsystematic congregate generator, manifest games like blackjack comprise an established watch over edge. The payout carve up during these games are established be means of the rules of the game.
Numerous online casinos sublease or mesmerize their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Wide-ranging Drawing Technology and CryptoLogic Inc.