Przyszla jesien, a ja (jak to nie ja) jestem z tego powodu bardzo szczesliwa:) W domu zimno ale od czego jest goraca herbata i male co nieco?? Na blogach tez juz jesien i wszedzie pelno rozpieszczajacych ciastek, ciast i deserow. A ja mam co chwile gosci wiec moge szalec, bo ktoz sie nie skusi na kawalek czegos slodkiego... :)
Ciasto, ktore Wam dzis prezentuje to w moim domu tak zwany pewniak. Przepis podstawowy jest tak prosty, ze nawet nie trzeba go sobie zapisywac. Jednak najwazniejszy jest fakt, ze wystarczy troche fantazji, by za kazdym razem jesc zupelnie inne ciasto. Ulubiony owoc*, kruszonka, platki migdalowe czy orzechy: wszystko dozwolone. A najwieksza zaleta jest, ze przygotowanie zajmuje doslownie chwile. Wiec jesli niewiadomo co- zawsze stawiam na ‘Superszybkie’, bo wlasnie taka nazwa tego ciasta przyjela sie w moim domu.
Ja przedstawiam Wam nasza ulubiona, a jednoczesnie bardzo jesienna wersje: gruszki i czekolada. Jedyny spor w rodzinie to czy serwowac na cieplo czy na zimno: ja wole gdy stopiona czekolada wspolgra z miekkimi gruszkami, moj Towarzysz Podrozy woli jak czekolada zastygnie i glosno chrupie pomiedzy zebami :)
*Jest tylko jedno ale: ciasto to probowalam chyba z kazdym owocem jednak ze sliwkami (przynajmniej tymi wloskimi, o wegierkach niestety tu nieslyszano) moze wyjsc maly zakalec, a prawie na pewno sliwki opadna na dno.
Superszybkie ciasto czekoladowe z gruszkami
- 120g miekkiego masla lub margaryny
- 10 lyzek cukru (najlepiej trzcinowego)
- 3 jajka
- 10 lyzek maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- ok.500g owocow (w tej wersji: gruszek)
- 2 lyzki ciemnego kakao np.Van Houten
- 1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady gorzkiej lub kropelki czekoladowe
Maslo utrzec na gladka mase z 8 lyzkami cukru. Caly czas ubijajac dodac po kolei jajka, a nastepnie make przesiana z kakao o proszkiem do pieczenia. Na koniec dodac czekolade. Przelozyc ciasto do tortownicy o srednicy 22 cm, ulozyc na wierzchu gruszki pokrojone w czastki lub kostke i posypac wierzch 2 lyzkami cukru. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni (ja pieke z termoobiegiem).
Przepis na wersje podstawowa tego ciasta pochodzi z programu ‘La prova del cuoco’ (taka wloska wersja ‘Ready Steady Cook’).
Elu, superszybkie mówisz? Ja powiem: superładne! Pięknie się prezentuje! :)
ReplyDeletePiękne zdjęcia, zwłaszcza pierwsze. Naprawdę czekoladowe, pod każdym względem. I ciepłe. I po to właśnie jest jesień.
ReplyDeleteDziękuję za ten przepis, bo jest dla mnie, im superszybsze ciasto tym lepiej. Pozdrawiam.
pozwalam sobie zapisac przepis i mam nadzieje , ze mi sie uda . Wygląda niezwykle apetycznie . A jego widok- hmmmm. jakos tak ogrzewa duszę.... Takie domowe... cieplutkie....
ReplyDeleteJa też bardzo lubię takie połączenie -czekolada ,gruszki...
ReplyDeleteA zdjecia takie cudne
Śliczne ciasto, taki mix gruszki z czekoladą już dawno za mną chodzi:))
ReplyDeletePozdrawiam:)
Piekne!
ReplyDeleteNajlepsze polaczenie jakie do tej pory jadlam (no moze za wyjatkiem gruszek z imbirem) :))
IDEALNE
Piękne. Aż dech zapiera. I takie proste :)
ReplyDeleteBardzo apetyczne :)
ReplyDeletePozwoliłam sobie skorzystać z Twojego przepisu - ciasto cudowne - niebo w gębie :)
ReplyDeleteAniu bardzo sie ciesze :)
ReplyDeleteElu piekne ciasto :)
ReplyDeletewpisuje na liste do wykonania. Polaczenie gruszek i czekolady to cos co Krzysie (maz) lubia najbardziej. A moj malzonek jak zobaczyl Twoje zdjecie swierdzil -oo ladne, zrob zrob zrob. W zwiazku z tym w tyg bede piec :)
Ps. przepiekna patera :)
Po prostu boskie!!! A zdjęcie (to pierwsze), genialne. No i gruszki z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń:)
ReplyDeleteAgatko bardzo sie ciesze, daj znac czy smakowalo :)
ReplyDeleteKarolciu ja oddalabym wszystkie ciasta swiata za talerz twych cudnych pierogow jagodowych!!
Elu dziekuje za cudowny przepis
ReplyDeleteCzy mialabys cos przeciwko, zebym zlinkowala przepis u siebie?
Wlasnie zjadlam kolejny kawalek ciasta, wyszlo cudowne
Dziekuje :)
Agatko bardzo sie ciesze :) Pewnie, ze linkuj- dobrymi przepisami trzeba sie dzielic :)
ReplyDeleteElu dziekuje za cudowny przepis jeszcze raz
ReplyDeletezamiescilam przepis u siebie
http://saurelin.blogspot.com/2008/11/gdy-zobaczyam-pierwszy-raz-to-ciasto.html
Upiekłam :) z gruszkami i brzoskwiniami z puszki. Ogólnie ciasto bardzo fajne, ale następnym razem upiekę bez kawałków czekolady, bo dałam 70% kakao i całkowicie zdominowała ciasto.
ReplyDeletePozdrawiam :)
PS. jeszcze link ;)
http://redandpale.blox.pl/2009/08/Superszybkie-ciasto-czekoladowe-z-owocami.html
wczoraj wieczorem upiekłam - zjedliśmy po dwa kawałki. Teraz kończę kolejny na śniadanie :)
ReplyDeleteciasto wspaniałe, upiekłam w tortownicy o większej średnicy, więc była niskie. Adrijah napisała, że zrezygnuje z czekolady, ja chyba zamienię ją na taką o mniejszej zawartości kakao.
po głowie chodzi mi już to ciasto z jabłkami i orzechami...
Ja właśnie piekę-pięknie pachnie i juz się nie mogę doczekać az go spróbuję. Mam nadzieję że wyjdzie bo zabieram je w gości :))
ReplyDeleteSkusiło mnie zdjęciem :) i prostym, szybkim przepisem - wyszło fantastyczne! Moccccno czekoladowe, wilgotne, apetyczne.. Będę na pewno często wracać do tego przepisu :)
ReplyDeleteUwielbiam tą parę - gruszka i czekolada.. mmm... ciasto trafiło do kategorii "ulubione" (na stole pojawia się przynajmniej raz w miesiącu). Pyszne i niezwykle proste w wykonaniu.
ReplyDeleteElu, piekłam w zeszłym roku, a teraz odzywają się następni fani tego ciasta :)
ReplyDeletehttp://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/10/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami.html
Pyszne! :) I naprawdę bardzo łatwe, wyszło przepiękne, mimo moich zdolności do psucia wypieków. Na dodatek wszystkim smakuje! :)
ReplyDeleteRewelacja!
ReplyDeleteSzkoda, że tak szybko się kończy:))
Dziś rano znalazłam ten przepis. Chodził za mną cały dzień. Stwierdziłam, że nie ma na co czekać, zabrałam się do roboty i... moje ciasto właśnie się piecze :)
ReplyDeletePrzepis nie jest precyzyjny (gramatura),moje łyżki były zbyt kopiaste i przez to ciasto,jak dla mnie, za mało puszyste, delikatne.
ReplyDeleteHej, bardZo fajny przepis, uwielbiam ciasto czekoladowe a gruszkowego jeszcze nie probowalem, wiec napewno wyprobuje. Ze swojej strony polecam mojego bloga :) http://przepisymag.pl
ReplyDeleteCiasto wygląda bardzo zachęcająco :). Z pewnością wypróbuję ten przepis ponieważ uwielbiam czekoladowe ciasta. Od siebie mogę polecić przygotowanie torciku wedlowskiego z wiśniami. Ostatnio robiłam to wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i wyszło bardzo smaczne. Deser na stałe zagościł w mojej kuchni :).
ReplyDelete