
Znow mam faze chlebowa. Zarzucilam wypiek pieczywa na jakis czas, zniechecona tym, ze moj zakwas za kazdym razem szybko umiera. Jest to oczywscie tylko i wylacznie moja wina, bo jestem dobra w planowaniu w kazdej dziedzinie mojego zycia procz kuchni. Na szczescie duzo jest przepisow na chlebu bez zakwasu. Tym razem Tatter namowila mnie na chleb, w ktorego skladzie sa pieczone ziemniaki. Wprawdzie ja dodalam gotowane, a nie pieczone, ale musze przyznac, ze i tak jest znakomity. Dodatkowo dlugo zachowuje swiezosc. Polecam wszystkim, szczegolnie poczatkujacym. Przepis z Piekarni Tatter .

Chleb z pieczonymi ziemniakami
Pate Fermentee:
- 300g białej pszennej maki chlebowej
- 195g wody
- 6g soli
- 0.6g świeżych drożdży (1/8 łyżeczki suchych drożdży instant)
Rozpuszczam drożdże w wodzie, dodaję mąkę i sól. Mieszam dobrze, zakrywam szczelnie folią. Zostawiam na 12 -16 godzin w 21 C.
Ciasto chlebowe:
- 550g białej pszennej mąki chlebowej
- 150g mąki pszennej razowej
- 415g wody
- 18g soli
- 12g świeżych drożdży
- 250g upieczonych (lub ugotowanych) ziemniaków, pokrojonych na kawałki, mogą być w łupinkach
- cały zaczyn (pate fermentee)
Wszystkie składniki, za wyjątkiem zaczynu, dodałam do miski i dobrze wymieszałam (ok.3minut) Powoli, po kawałku, dodałam zaczyn, sprawdziłam hydrację...ciasto ma być gładkie ale nie luzne. Dodane ziemiaki spowodują , że wypieczony chleb będzie wilgotny. Zagniatałam jeszcze przez 3-4 minuty. przykryłam folią i zostawiłam na 1 1/2 godziny w 24 C. Złożyłam raz - po 45 minutach.
Ciasto podzieliłam i uformowałam dwie luzne kule, które ułożyłam na stole , złączeniami do góry. Przykryłam i pozwoliłam im odpocząć...20 min. Następnie uformowałam bochenki i pozwoliłam wyrosnąć pod przykryciem...ok 1 1/4 godz, w 24C.
Rozgrzałam piec, a w nim kamień...piekłam chleby w 230C z normalna parą ok. 35 min, obniżając nieco temperature po 15 min...dodatek ziemniaków powoduje, że chleb dość szybko nabiera koloru lecz również potrzebuje dość długiego wypieku.
Bardzo sie ciesze, ze dalas sie namowic! Chleb jest piekny i mam nadzieje, ze od teraz beda to juz regularne proby i chwalic sie bedziesz kazdym wypieczonym bochenkiem :D
ReplyDeleteElu ,pięknie się prezentuje ten bochenek ,a w przekroju wręcz widać ,że wzorcowy
ReplyDeleteWidać masz rękę i do chlebów i do ciasta drożdżowego
Oj, patrzac na to co jemy ostatnio, wydaje mi sie ze bede piec czesciej :-)
ReplyDeleteMargot dziekuje. Nie wiem czy mam reke, bo oszukuje i wyrabiam wszystko w maszynie, przez co wydaje mi sie, ze te chleby to same sie robia:-)
A chleb bardzo wszystkim polecam, bo moj ma juz 4 dni, a jest wciaz tak samo swiezy.
Ale piękny Ci wyszedł, Elu :)
ReplyDeleteElu ,to nie jest ważne czy w maszynie czy ręcznie robi sie chleb
ReplyDeleteI tak nie zmienię zdania masz dobrą rękę ,a chleb w twoim wydaniu jest jeszcze piękny
A chleb z ziemniakami to jest mój ulubiony chleb bez zakwasu -oczywiście u Tatter go wyszperałam....
Lovely blog you have hhere
ReplyDelete