Saturday, March 22, 2008

Wesolych Swiat!



     I male co nieco- swiateczne ‘koszyczki’ z jajkiem, ktore pieknie ozdobia wielkanocny stol.

Scarcelle

- 150g maki
- 50g cukru
- 3 lyzki mleka
- 2 lyzki oliwy
- 1jajko
- skorka starta z ½ pomaranczy lub cytryny


     Wszystkie skladniki polaczyc, wyrobic gladkie ciasto i wstawic do lodowki na 30 minut. Nastepnie rozwalkowac cienko i wyciac wybrane ksztalty ( baranki, golebie, kurczaczki- wazne by byly symbolem Wielkanocy), resztke ciasta zagniesc, rozwalkowac i wyciac cienkie paski. Na srodku umiesicic surowe, umyte jajko i przymocowac je paskami do bazy ‘ciastka’. Posmarowac ciasto mlekiem i posypac kolorowymi cukierkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Przepis pochodzi z Cucina Italiana (IV, 2007)

10 comments:

  1. Wesołych świąt Elu! Oby były tak radosne i kolorowe, jak Twoje koszyczki. :)

    ReplyDelete
  2. Przeslodkie te koszyczki :)
    Wesolych Swiat Elu! radosnych przede wszystkim!!!

    ReplyDelete
  3. Eluś, pragnę ci życzyć rodzinnych, wesołych i spokojnych, a z pewnością smacznych, co potwierdzają te zdjęcia Świąt Wielkiej Nocy!!

    ReplyDelete
  4. Ja także wesołych i pogodnych Świąt życzę, dużo ciepła i radości!!! A koszyczki przeurocze są:)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Wesołych Świąt Eluś :-)

    Fajniutkie te koszyczki.

    ReplyDelete
  7. wesolych Swiat, pelnych ciepla, milosci i spokoju :)

    ReplyDelete
  8. ale ladne...
    Elu,Wesolych Swiat Wielkanocnych;

    ReplyDelete
  9. Dziekuje Wam wszystkim za piekne zyczenia!!

    ReplyDelete
  10. Milych swiat!
    Przesliczne te jajeczka!

    ReplyDelete