
I male co nieco- swiateczne ‘koszyczki’ z jajkiem, ktore pieknie ozdobia wielkanocny stol.
Scarcelle
- 150g maki
- 50g cukru
- 3 lyzki mleka
- 2 lyzki oliwy
- 1jajko
- skorka starta z ½ pomaranczy lub cytryny
Wszystkie skladniki polaczyc, wyrobic gladkie ciasto i wstawic do lodowki na 30 minut. Nastepnie rozwalkowac cienko i wyciac wybrane ksztalty ( baranki, golebie, kurczaczki- wazne by byly symbolem Wielkanocy), resztke ciasta zagniesc, rozwalkowac i wyciac cienkie paski. Na srodku umiesicic surowe, umyte jajko i przymocowac je paskami do bazy ‘ciastka’. Posmarowac ciasto mlekiem i posypac kolorowymi cukierkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Przepis pochodzi z Cucina Italiana (IV, 2007)
Wesołych świąt Elu! Oby były tak radosne i kolorowe, jak Twoje koszyczki. :)
ReplyDeletePrzeslodkie te koszyczki :)
ReplyDeleteWesolych Swiat Elu! radosnych przede wszystkim!!!
Eluś, pragnę ci życzyć rodzinnych, wesołych i spokojnych, a z pewnością smacznych, co potwierdzają te zdjęcia Świąt Wielkiej Nocy!!
ReplyDeleteJa także wesołych i pogodnych Świąt życzę, dużo ciepła i radości!!! A koszyczki przeurocze są:)
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteWesołych Świąt Eluś :-)
ReplyDeleteFajniutkie te koszyczki.
wesolych Swiat, pelnych ciepla, milosci i spokoju :)
ReplyDeleteale ladne...
ReplyDeleteElu,Wesolych Swiat Wielkanocnych;
Dziekuje Wam wszystkim za piekne zyczenia!!
ReplyDeleteMilych swiat!
ReplyDeletePrzesliczne te jajeczka!