Tuesday, November 27, 2007

Onion day

2nd Onion Day

     Wczoraj byl dzien specjalny. Zorra zorganizowala dzien Dzien Cebuli. Musialam uczestniczyc, bo uwielbiam cebule i nie wyobrazam sobie dobrej kuchni bez tego skladnika. Postanowilam swietowa Miseczkami cebulowymi z kaparami i migdalami, ktore znalazlam w mojej ulubione gazecie Sale e Pepe (czerwiec, 2006). Te miseczki sa fantastyczne: idealne na przystawke ale swietne tez jako danie akompaniujace (np. do mies). Tym, ktorzy boja sie mocnego smaku cebuli musze powiedziec, ze nie czuc go wcale. Wszystkie smaki sa idealnie wymieszane, a wczesniejsze ugotowanie cebuli pozwala jej dac z siebie co najlepsze.



Miseczki cebulowe z kaparami i migdalami


- 4 male cebule
- 250g serka koziego lub philadelphii lub ricotty
- lyzka kaparow
- 20g platkow migdalowych
- 1 jajko
- 4 listki szalwi
- 20g masla
- sol i pieprz

     Obrac cebule, przekroic na pol i gotowac je przez 10 minut we wrzacej, osolonej wodzie, Dobrze odcedzic i zostawic do ostygniecia. Umyc kapary w cieplej wodzie, osuszyc i posiekac. Wymieszac je z posiekana szalwia, serem, jajkiem, szczypta soli i duza szczypta swiezo zmielonego pieprzu. Podzielic cebule po dwie warstwy, tak by uzyskac miseczki i ulozyc w formie wylozonej papierem do piecziena Wypelnic je serkowym nadzieniem, posypac migdalowymi platkami i kawaleczkami masla i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy gotowe, zostawic na moment zeby przestygly i serwowac.

Chcialam podziekowac Zorra za nowe wspolne gotowanie :-)

Sunday, November 25, 2007

Cytrusowy Weekend



     Chociaz moje mysli zajete sa juz tylko zblizajacymi sie wielkimi krokami egzaminami, z checia odsapnelam, ponownie gotujac razem z blogujacymi kolezankami i kolegami. A wszystko dzieki Tatter, ktora na szybko wymyslila nowe swieto.
     Cytrusy w moim domu, a szczegolnie cytryny to produkt podstawowy. I skorke i sok dodaje prawie do wszystkiego: do salatek, sosow, mies, ryb, deserow. Jestem rozczarowana, ze akurat teraz stalam sie niestety przymusowa wegetarianka i nie moglam podzielic sie moim popisowym daniem czyli kurczakiem w cytrynach i pomaranczach...

     Pomysl na ta salatke wzial sie z ulubionego deseru pradziadka Tommiego. Uwielbial pokrojone pomarancze z rodzynkami i piniolami. Ja troszke go zmienilam i powstala swietna salatka. Jesli pokroi sie owoce w czastki to idealnie pasuje do podania w szklaneczkach. Oczywiscie takie danie jest swietne na lato, ale to teraz cytrusy maja najlepszy smak!



Salatka z pomaranczy i grejfruta

- 2 pomarancze
- 1 czerwony grejfrut
- garsc pinioli
- garsc czarnych oliwek
- lyzka posiekanej natki
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- 2 lyzki octu balsamicznego
- 2 lyzki miodu
- pieprz

     Pomarancze i grejfruta obrac ze skorki razem z biala czescia i pokroic w cienkie plasterki lub w czastki (bez blonek) i ulozyc na talerzu. Piniole uprazyc na patelni (uwazajac by ich nie przypalic, bo zgorzknieja), wylozyc na owoce. Oliwki wypestkowac i rowniez wylozyc na owoce. Udekorowac natka. Przygotowac sos: wlac do sloika oliwe, ocet i miod, zamknac i energicznie wymieszac i polac gotowa salatke. Na koniec posypac swiezo zmielonym pieprzem.


     Risotto to zdecydowanie moje ulubione wloskie danie, moj ulubiony’pocieszacz’ :-) Bardzo proste, a zarazem bardzo wykwintne. Postanowilam sie pobawic i do tradycynego Risotto alla Milanese dodalam mnostwo cytryny i natke. Musze przyznac, ze bardzo nam posmakowalo. Ma swietny bardzo swiezy smak i pieknie sie prezentuje. Do tego risotta wyjatkowo nie uzywam ryzu Vialone Nano, a Carnaroli, ktory zostaje bardziej al dente.



Risotto z cytryna i szafranem

- maly kawalek masla
- duza cebula pokrojona w kostke
- 350g ryzu Carnaroli
- pol szklanki bialego wina
- ok. 1,5l dobrego rosolu
- szafran
- 2 duze cytryny
- natka
- maslo i parmezan do ‘mantecatura’

     Podgrzac rosol i caly czas trzymac go na ogniu. Rozpuscic maslo na srednim ogniu i podsmazyc na nim cebule. Gdy stanie sie przezroczysta dodac ryz i dokladnie wymieszac, zeby wszystkie ziarenka rownomiernie sie ogrzaly. Nastepnie dodac biale wino. Jak wyparuje alkohol dodawac malymi porcjami rosol (kazda porcje po wsiaknieciu poprzedniej). Gdy ryz juz jest prawie ugotowany dodac rozpuszczony w rosole szafran, sok i starte skorke z cytryn. Gdy ryz jest juz zupelnie gotowy wylaczyc ogien i po okolo 5 minutach dodac maslo i parmezan i dokladnie wymieszac. Dodac posiekana natke i doprawic pieprzem.

     Odkad odkrylam, ze tak latwo mozna przygotowywac czekoladowe skorupki od razu do glowy mi przyszlo, ze to idealny sposob na podanie lodow. Przygotowalam sorbet pomaranczowy wg przepisu na moj ulubiony sorbet cytrynowy. Wyszlo pieknie! Mam zamiar przeciwczyc ten pomysl na wiele sposobow.



Czekoladowe babeczki z pomaranczowa niespodzianka

- czekolada gorzka
- sorbet pomaranczowy

     Foremki silikonowe na babeczki lub wieksza babke wylac roztopiona czekolada. Wypelnic srodek sorbetem i wstawic do zamrazarki na okolo 10 minut. Delikatnie wyciagnac gotowa ‘babeczke’ z foremki i podawac.

Thursday, November 15, 2007

Flan z ciecierzycy

     
     Przepis dostalam od kolezanki wegeterianki, ktora nazywa go cegielka makrobiotyczna. W moim domu taka nazwa nie miala nawet szansy sie przyjac, po prostu nie brzmi zbyt apetycznie i za nic nie oddaje holdu tej wspanialej przekasce. Oczywscie od siebie dodalam duza ilosc warzyw, jednak ci co nie lubia nawet ich nie poczuja- moje curry jest zdecydowanie zbyt pikantne i musze sie jeszcze przyzwyczaic, by dodawac go troche mniej ;-) Bardzo dobrze wyglada pieczony w foremce keksowej o dlugosci 20cm –wychodzi wyzszy i swietnie wyglada w plastrach na talerzu w towarzystwie fajnej salatki. Moja wersja jest niska (keksowka 27cm), by mozna bylo go jesc bez problemu palcami. Ten flan to jedna z niewielu rzeczy, ktore przygotowuje zawsze na aperitif. Wprawdzie uwielbiam probowac nowosci, ale w niektorych wypadkach lepiej postawic na stare i sprawdzone :-)



Flan z ciecierzycy z warzywami i curry

- 150g maki z ciecierzycy
- 500ml wody
- duza cebula lub 3 szalotki
- 2 marchewki
- 2 cukinie
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- ok. 1 lyzki curry

     Make wymieszac w garnku z woda , postawic na ogien i mieszac, az masa zgestnieje. Nastepnie pokrojona w piorka cebule podsmazyc na oliwe razem z rozgniecionym czosnkiem i curry, jak zmieknie dodac starte na tartce marchewki i cukinie. Dusic na malym ogniu przez ok. 10 minut, az wszystko zmieknie. Gotowe warzywa wmieszac w mase z maki, przelozyc calosc do keksowki wylozonej papierem do pieczenia i wtawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Zostawic do calkowitego ostygniecia.

Monday, November 12, 2007

Orzechowy Weekend’07- podsumowanie



Nadszedl czas na podsumowanie Orzechowego Weekendu. Bardzo sie ciesze, ze tyle osob przylaczylo sie do wspolnego gotowania, za co chcialam serdecznie podziekowac!

Orzechowy Weekend 2007

Bernadetta w swym Swierkowym Zakatku wyczarowala dla nas Salatke z Cykoria i Orzechami i pyszne Morelowe ciasteczka z orzechowa bezą.

Tatter jak zwykle spowodowala, ze cieknie nam slinka Salatka z orzechami i niebieskim serem, Tarta Pecanowa i przepysznymi Ciasteczkami z daktylami i orzechami laskowymi.

Bea podzielila sie z nami przepisami na fantastyczny Chleb z orzechami na zakwasie, Orzechowa przystawke z serowym dipem i orzechowym pesto oraz na Orzechowe Cookies.

Malgos zrobila przepyszny Makaron z Gorgonzola i Orzechami Wloskimi, a do tego zrobila konkurencje Rogalom Swietomarcinskim i upiekla fantastyczny Rugelach Orzechowo- Klonowy.

Caritka przygotowala cale mnostwo pysznosci: Krajanke orzechowo - karmelowa, Czekoladowe paleczki,Wieniec orzechowy, Orzechowe makaroniki i Tortellini z orzechami wloskimi.

Truskawkowa Ania przygotowala apetyczna Sałatke z orzechów włoskich i kabaczka/cukinii.

Evenka z bloga pieknie pachnacego waniliaupiekla cudnego ‘Zolwia’, ktory zolwia wpradzie nie przypomina, ale wyglada nieziemsko:-)

Cudawianki przygotowala bardzo fajna Salatke z orzechowym winegretem i Pieguski XXL.

Malta w swoim Stregowym kociolku ukrecila Pychotke swojej mamy.

Mirabbelka upiekla Rogaliki swojej mamy o orzechowym nadzieniu i w fantastycznym ksztalcie.

Dorotus tym razem upiekla Ciasto orzechowo-budyniowe oraz uturlala pyszne Kuleczki orzechowe.

Max z Pysznego bloga zrobil Superorzechowa Tarte.

Lullu zagniotla malutkie Babeczki Snickersowe.

Agatka upiekla przesliczne Maślane talarki z orzechami.

Sunday, November 11, 2007

Orzechowy Weekend'07

Orzechowy Weekend 2007

     Orzechowy weekend jest stworzony wprost dla mnie :-) Orzechy jadam codziennie i w kazdej postaci. Nie wyobrazam sobie, moze mi i ich zabraknac i z kazdych zakupow wracam z jakas nowa torebka, co powoduje ze jedna polka jest wypelniona tylko nimi. Na ten wyjatkowy weekend przygotowalam cale menu o orzechowej nucie. Zaczynamy!

     Nie ma nic fajniejszego niz zaczac kolacje z ulubionymi znajomymi kieliszkiem prosecco i pyszna przystawka. Kieliszek ‘babelkow’ sam sie prosi o cos bardziej wykwintnego wiec idealne sa, moje ukochane, male orzechowe kanapeczki.



Les petit canapes aux noisettes

- orzechy wloskie (cale polowki)
- ser kozi miekki
- szczypiorek

     Zrobic kuleczki z sera, przylepic z obu stron po polowce orzecha, docisnac i obtoczyc ser w posiekanym szczypiorku.

     Na pierwsze danie makaron z przepysznym pesto z natki i orzechow laskowych. Przepis na nie znalazlam tutaj. Swietne polacznie smakow. Dodatkowo kazdy skladnik jest swietnie wyczuwalny, nic nie dominuje. Oczywiscie lepiej jest utluc wszystko w mozdziezu, ale to ciezka praca ;-)



Pesto z natki i orzechow laskowych

- 80g natki
- 100g orzechow laskowych podpieczonych na patelni
- 50g parmezanu
- skorka i sok z cytryny (ja dalam z dwoch)
- 100g oliwy z oliwek

     Wszystkie skladniki wrzucic do malaksera i krotko zmiksowac. Wymieszac z ulubionym makaronem.

     Wedlug mnie jako drugie dania najlepiej sprawdzaja sie te, ktore mozna przygotowac troche wczesniej i wstawic tylko do piekarnika gdy podajemy na stol pierwsze. Przyjemniej jest cieszyc sie towarzystwem gosci niz np. smazyc cos na ostatnia chwile. Kurczak w migdalowej panierce jest idealnym rozwiazaniem. W dodatku podany z salata z balsamico i oliwa jest bardzo smaczny, ale i lekki, co pozwoli zostawic jeszcze troche miejsca w brzuchu na deser ;-) Przepis znalazlam tutaj. i troszke go ‘ulatwilam’ do moich potrzeb.



Kurczak w migdalowej panierce

- 1 gruba kromka bialego chleba
- ok. 50g parmezanu
- 60g migdalow
- duza garsc natki
- pol zabka czosku
- szczypta tymianku
- lyzeczka soli
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek
- 4 filety z kurczaka, rozbite na grubosc 2cm

     Rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka namoczyc w oliwie. Reszte skladnikow wrzucic do malaksera, gotowa panierke wsypac na talerz i obrocic w nich filety (dociskajac!). Gotowego kurczaka ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i wstawic do goracego piekarnika na ok.30 minut. Nie przewracac!!!

     Dlugo szukalam odpowiedniego deseru i ... nie znalazlam. Chcialam cos wyjatkowego, kremowego i pelnego pistacji ale przepisy, ktore znalazlam mialy w sobie bardzowazneskladniki, ktorych nie mialam;-) Dlatego postanowilam, ze zrobie pocieszacz nad pocieszacze, czyli brownies o, nowej dla mnie, pistacjowo- zurawinowej nucie. I bylo warto, bo w przeciwienstwie do mojego ulubionego brownies nie jest takie ‘wypelniajace’, co czyni go bardziej nadajacym sie na zakonczenie kolacji. Przepis stad.



Brownies z pistacjami i zurawina

- 100g masla
- 150g czekolady
- 140g jasnego cukru muscovado
- 4 lyzki smietanki 36%
- 2 duze jajka
- 100g przesianej maki
- 80 g zurawiny suszonej
- 100g pistacji

     Maslo, czekolade, cukier i smietanke wlozyc do garnka i postawic na bardzo maly ogien. Podgrzewac caly czas mieszajac, az wszystkie skladniki sie rozpuszcza. Zostawic do ostygniecia. Nastepnie wmiksowac jajka (po jednym), make, pozniej pistacje i zurawine. Wlac do wysmarowanej maslem blaszki o wielkosci 20x20cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez okolo 30 minut. Gotowe Brownies mozna posypac cukrem pudrem.



Wszystkich blogujacych uczestniczacym w Orzechowym Weekendzie chcialam prosic o wyslanie linka z adresem postow i nazwami potraw na email : mybestfood@gmail.com, co pozowoli na napisanie podsumowania. Dziekuje!

Wednesday, November 7, 2007

Cookies



     Nie wiem czemu, ale w jezyku wloskim sa ciastka i cookies. Bardzo podoba mi sie takie rozronienie. Jako mala dziewczynka ogladalam Ulice Sezamkowa z moim ulubionym muppetem- Ciasteczkowym potworem (Cookie Monster) wiec nazwa ta bardzo mi opowiada i jest jednym z niewielu wyjatkow, przy ktorych uzywanie angielskiego slowa w ogole mi nie przeszkadza. Tym bardziej, ze pochodzi od duskiego slowa ‘koekie’ (male ciastko), czyli jestesmy w Europie, nie? ;-)
     Te ciasteczka to nic innego niz nasze rodzime Pieguski, ktorych baza sa amerykanskie ciastka: duze, okragle, cienkie, bardzo chrupiace i pelne czekolady lub orzechow. I wprawdzie w moim domu nie ma ciasteczkowego potwora i nie znikaja one szybko w niewiadomych okolicznosciach, to jednak mamy duzy sloj pelen slodkich niespodzianek i jak powoli zaczyna byc widac dno, zabieram sie do szukania nowych przepisow. Tym razem wybor padl na przepis ze starego numeru Sale e Pepe i polecam go wszystkim, bo ciasteczka sa –jak dla mnie- idealne. Sa superchrupiace, pelne czekolady, a co najwazniejsze robi sie je w 5 minut (bez pieczenia oczywsicie).



Cookies z czekolada

- 150g masla solonego (lub maslo zwykle+ 5g soli)
- 70g cukru
- lyzka ekstraktu waniliowego
- 150g maki
- 170g kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawalki
- 140g posiekanych migdalow (ja wymieszalam migdaly i orzechy laskowe)

     Maslo ubic na puch z cukrem, dodac wanilie, make, czekolade i orzechy, dobrze wymieszac. Z ciasta robic kulki i ulozone w odstepach na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, troszke je zgniesc, az beda mialy srednice okolo 4 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez okolo 14 minut, az beda mialy zlota obwodke. Ciateczka po wyjeciu sa dalej bardzo miekkie, prawie plynne, wiec nie nalezy ich przenosic i dotykac, bo sie polamia. Powinny przestygnac przez okolo 6-7 minut na blaszce gdzie stwardnieja, pozniej studzic na kratce.

Sunday, November 4, 2007

Krakersy



     Wraz z jesienia nadszedl czas na dluzsze przebywanie w domu i czestsze przyjmowanie gosci. Jak juz kiedys pisalam uwielbiam idee apertifu i kolacji na stojaco. Czesto robie tartinki na krakersach z przeroznymi dodatkami i tym razem postanowilam upiec je sama. Bardzo nam smakuja. Warto posypac je makiem i sezamem, ale sukces duzy za kazdym razem maja takze te posypane kminem lub slodka papryka. W nawiasach podaje zamienniki dla osob z nietolerancja laktozy. Oczywiscie nie moglam sie oprzec i uzylam mojej nowej cudnej foremki ;-)



Krakersy serowe

- 150g masla (margaryny) w kawalkach
- 150g maki
- 150g parmezanu (pecorino) startego
- 1 zoltko
- sezam, mak lub przyprawy do posypania

     Make wymieszac z serem. Dodac maslo i rozetrzec wszystko, az bedzie mialo konsysytencje bulki tartej. Nastepnie dodac zoltko i szybko zagniesc, zawinac w folie i wlozyc do lodowki na 30-60 minut. Na wysypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na grubosc ok. 1cm. Wycinac karekersy w ulubione ksztalty, ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, posypac wybranym dodatkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Studzic na kratce.