
Wczoraj byl dzien specjalny. Zorra zorganizowala dzien Dzien Cebuli. Musialam uczestniczyc, bo uwielbiam cebule i nie wyobrazam sobie dobrej kuchni bez tego skladnika. Postanowilam swietowa Miseczkami cebulowymi z kaparami i migdalami, ktore znalazlam w mojej ulubione gazecie Sale e Pepe (czerwiec, 2006). Te miseczki sa fantastyczne: idealne na przystawke ale swietne tez jako danie akompaniujace (np. do mies). Tym, ktorzy boja sie mocnego smaku cebuli musze powiedziec, ze nie czuc go wcale. Wszystkie smaki sa idealnie wymieszane, a wczesniejsze ugotowanie cebuli pozwala jej dac z siebie co najlepsze.

Miseczki cebulowe z kaparami i migdalami
- 4 male cebule
- 250g serka koziego lub philadelphii lub ricotty
- lyzka kaparow
- 20g platkow migdalowych
- 1 jajko
- 4 listki szalwi
- 20g masla
- sol i pieprz
Obrac cebule, przekroic na pol i gotowac je przez 10 minut we wrzacej, osolonej wodzie, Dobrze odcedzic i zostawic do ostygniecia. Umyc kapary w cieplej wodzie, osuszyc i posiekac. Wymieszac je z posiekana szalwia, serem, jajkiem, szczypta soli i duza szczypta swiezo zmielonego pieprzu. Podzielic cebule po dwie warstwy, tak by uzyskac miseczki i ulozyc w formie wylozonej papierem do piecziena Wypelnic je serkowym nadzieniem, posypac migdalowymi platkami i kawaleczkami masla i wstawic do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy gotowe, zostawic na moment zeby przestygly i serwowac.
Chcialam podziekowac Zorra za nowe wspolne gotowanie :-)